Onzeker over borstvoeding

Heb je een vraag over borstvoeding? Stel 'm gerust! Je bent ook van harte welkom om gewoon mee te lezen, je hart te luchten of een vraag te beantwoorden.

Topic starter
Mamalou

Onzeker over borstvoeding

Bericht door Mamalou » wo mei 22, 2019 11:45 am

Beste allemaal,

Vanwege wat onzekerheden hier uitgekomen en misschien kunnen jullie wat wegnemen.

Inmiddels is onze jongste dochter bijna 5 weken. En ik geef weer borstvoeding. Bij de oudste ook gedaan. Toen ging dat moeizaam, zij sliep erg slecht en ik was oververmoeid na een ellenlange bevalling en sectio. Na zes weken uiteindelijk gestopt omdat ze stopte met groeien en ik op was. Geen stuwing gehad en binnen week zat ze volledig op de fles.
Nu dus weer begonnen na weer een sectio. Kwam deze keer makkelijker op gang en mijn herstel is ook veel L beter
Maar oh oh oh die twijfel of ze wel genoeg heeft.
Ook nu weer een slaper die het echt moet leren maar in de draagzak gaat het heel goed en over het algemeen s nachts in bed ook.
Ze drinkt nu ongeveer 7-8 keer per dag. Soms lijkt ze tevreden na een voeding maar de helft van de keren blijft ze happen en zoeken. Als ik dan een derde borst geef drinkt ze nog even maar niet echt meer. Ze laat bijna nooit iit zichzelf los. Ik koppel meestal los als ze gaat sabbelen. Eerste weken na ongeveer 15 nu wat sneller. Na een voeding nog wat afgekolfde melk geven gaat er zonder problemen in.(40-50 cc)
Heel soms kolf ik ( vrij lastig met kind veel in draagzak) en dan kom ik tot max 50 cc uit beide borsten.

- 1 kolf ik niet heel weinig
- met af en toe KV bijgeven breng ik dan d eproductur ons. Zeep
/ zouden jullie blijven aanleggen bij blijven zoeken?
- ze komt ook niet heel denderend aan ( geboorte 3500 nu 3800 gram, volgens cb precies genoeg) maar ik lees overal dat het meer hoort te zijn.

Groetjes van een onzekere moeder

Gebruikersavatar

Georgette Oskamp
Berichten: 23
Lid geworden op: di apr 09, 2019 11:16 am
Contacteer:

Re: Onzeker over borstvoeding

Bericht door Georgette Oskamp » wo mei 22, 2019 4:50 pm

Hoi Mamalou,

Je dochtertje komt inderdaad niet goed aan. Volgens de WHO-groeicurve zou ze, op basis van haar geboortegewicht, nu iets meer dan 4500 gram moeten wegen. Wat precies de oorzaak is van de achterblijvende groei? Misschien te weinig melk of een minder goede drinktechniek of een combinatie van beide? Ik denk dat je het beste contact kunt opnemen met een lactatiekundige IBCLC voor een uitgebreid consult. Wie er bij jou in de buurt zit kun je vinden via: https://www.nvlborstvoeding.nl/
Je kunt hier zelf de WHO-curve printen en de groeigegevens invullen: https://www.who.int/childgrowth/standar ... _p_0_6.pdf De bedoeling is dat je baby een groeilijn heeft die evenwijdig loopt met de voorgedrukte lijnen. Er zijn ook diverse smartphone-apps voor de WHO-curve, zoals Growth voor iOS en de app van Medela. Je kunt hier meer informatie vinden over wat je kunt doen bij 'te weinig melk' en wat de oorzaken kunnen zijn: https://www.lalecheleague.nl/borstvoedi ... -geen-melk
Bijvoeden met kunstvoeding hoeft je productie niet om zeep te helpen zolang je het erbij geeft en evenveel borstvoedingmomenten houdt. Het is ook mogelijk om aan de borst bij te voeden: https://www.lalecheleague.nl/borstvoedi ... inghulpset
Samen met een lactatiekundige kun je vast tot een goed plan komen om de borstvoeding te behouden en je dochtertje beter te laten groeien!
Succes!

Plaats reactie